Bugun...



Culha'dan EnerjiSA Yetkilerine; ‘Çözüm bekliyoruz!’
Tarih: 13-08-2014 12:32:05 + -


Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, elektrik sorununa ışık tutacak nitelikteki raporunu Enerjisa yetkililerine sundu


Culha'dan EnerjiSA Yetkilerine; ‘Çözüm bekliyoruz!’

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi özleştirme kapsamında devralan Enerjisa A.Ş. yetkilileri, Hatay’daki 15 ilçe belediye başkanı ile birlikte il genelinde yaşanan elektrik kesintileri sorununu masaya yatırdı. Yerel Paylaşımlar Buluşması kapsamında Antakya Savon Otel’de düzenlenen ve bölgedeki enerji ihtiyacını anlamak ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda çözüm üretmek amacıyla gerçekleşen toplantıya Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, uzmanlık alanı olan konuya hâkimiyeti ve sorunun çözümüne ışık tutacak önerileriyle damga vurdu. Tüm ilçe belediye başkanlarının görüş ve önerilerini sunduğu toplantıda Başkan Nazım Culha, ayrıca elektrik sorununu kapsamlı bir biçimde masaya yatıran ve yapılması gereken işleri kısa, orta ve uzun vadede anlatan raporunu Enerjisa yetkililerine teslim etti.

‘GÜNÜ KURTARMAK ÇÖZÜM DEĞİL’
Arsuz’un tamamını besleyen D.M. çıkışlı elektrik hatlarının uzun bir süredir yenilenmediğini ve bu hatların biran önce onarılması gerektiğini ifade eden Başkan Culha, “8 belde ve 25 köyün birleşimi ile oluşan, yüz ölçüm itibariyle de Türkiye’nin 2. büyük ilçesi konumunda bulunan Arsuz’daki enerji sorunu özellikle son zamanlarda en üst seviyeye çıkmıştır. Bugüne kadar ilçemizi oluşturan belde ve köylere yapılan enerji yatırımlarının yok denecek kadar az olması ve lokal çözümlerle günü kurtarma anlayışıyla hareket edildiğinden enerji sorunu bugünlere büyüyerek gelmiştir. TEİAŞ’a ait İskenderun’daki 3 trafo merkezinden beslenen Karaağaç, Madenli, Arsuz dağıtım merkezlerinin hatları yaklaşık 6-7 sene önce yapılmış olmakla beraber, bu hatların beslediği dağıtım merkezlerinden çıkan ve Arsuz ilçesinin tamamını besleyen D.M. çıkışlı hatlar seneler önce yapılmış ve hiçbir yenilemeye gidilmemiştir. Bu hatlarının mutlaka yeniden ele alınması gerekmektedir. D.M.’lerden çıkan hatlar, radyal olup, çok uzun mesafelere ulaşmakta arada yok denecek kadar az K.Ö.K’lerden faydalanarak bölünmüşlerdir. Bu korumaların neredeyse hiç işlev yapmaması, uç noktalarda oluşan bir arızanın hatların neredeyse kaynak noktasından açmasına neden olmakta, bu da 8-10 mahallenin enerjisiz kalmasına sebep olmaktadır. Burada anlatılmak istenen, koruma sistemlerinin çalışmaması yâda koordinasyon olunmayışıdır” dedi.

‘NEMLİ HAVA ARIZAYI TETİKLİYOR’
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha Arsuz’daki enerji sorununun üretiminden, dağıtımına ve iletimine kadar yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini de şöyle anlattı: “İlçemizin 70 km. kenar uzunluğu olup tüm bu güzergahta yerleşim oldukça yoğundur. Ayrıca bu güzergâhtaki Elektrik Dağıtım Hatları sürekli yoğun deniz tuzu ve nemli hava ile karşı karşıyadır. Oluşan arızaların büyük çoğunluğuna bu durum neden olmaktadır. Yine bu bölgelerde birçok yazlık site bulunmakta olup; kısmen dağıtım şirketine, kısmen de şirketlere özel durumda olan hat ve trafoların arızalara kaynak oluşturması başlı başına değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Kale, Işıklı, Kurtbağı, Helvalı gibi mahallelerin enerji nakil hatları ormanlık alandan geçmekte olup, düzenli ve periyodik olarak hatlara temas eden ağaçların kesiminin yapılmaması yine enerji nakil hatlarının açmasına ve geniş bölgelerin enerjisiz kalmasına neden olmaktadır. Arsuz ilçesinin tamamına yakın bölümünde A.G. şebekesi, köy elektrifikasyonu dönemi ve anlayışıyla tesis edilmiş olup, ağırlıklı olarak ağaç direkli ve rose iletken tertiplidir. Teknolojinin günümüzde her eve ve işyerine girmesi yine bölgemizin iklim koşulları yük yoğunluğunu arttırmış ve mevcut A.G. şebekeleri ihtiyaca cevap veremez konuma gelmiştir. Tüm bunlardan hareketle ilçemizi oluşturan önceki dönem beldelerinin imar planlarından faydalanılarak, ilçenin master elektrik dağıtım şebeke projesinin günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden yapılması kaçınılmazdır. Bölgemizin yaz aylarında çok sıcak ve nemli olması, elektrik dağıtım hatlarının denizden etkilenmesi kış aylarında şiddetli rüzgarların yaşanması ve atmosferik deşarjların çok yoğun olarak görülmesi göz önüne alındığında ağırlıklı olarak kablo şebekenin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Havai hatlarda ise O.G. seviyesinde hat tertiplerinin mesnet izolatörlüden daha ziyade askı tertiplerinin tercih edilmesini gerektirmektedir. Arsuz ilçesini oluşturan tüm mahallelere bakıldığında trafoların %90’a yakın bir kısmının direk tipi olduğu görülecektir. Bu durum oluşan arızanın izole edilmesi anlamında sorun teşkil etmekte ve çok geniş alanların herhangi bir O.G. arızası ile enerjisiz kalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca mevcut durumda dağıtım şirketinin arıza bakım ve onarım hizmeti tek bir ekiple ve vardiya halinde verilmektedir. Coğrafi olarak çok geniş bir alandan oluşan ilçemizin oluşan arızalara müdahalede tek bir ekiple hizmet alması çok önemli bir sorundur.Ve bu sorun saatlerce ve hatta günlerce süren elektrik kesintileri ile karşı karşıya kalınması sonucunu doğurmaktadır. Bu anlamda Arsuz İlçesinde dağıtım şirketinin özellikle arızalara yönelik ayrı bir birim oluşturarak üçlü vardiya halinde en az 2-3 ekibin çalışması sağlanmalıdır. Yine ilçemizin park, bahçe, cadde ve sokak aydınlatmalarındaki çok ciddi eksiklikler, turizm bölgesi olan ilçemizde güvenlik tehditleri oluşturmaktadır.”






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Yaşam Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
  • HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
    resim yok
  • KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
    resim yok
  • LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
    resim yok
  • HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
    resim yok
  • Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
    Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  • Arsuz TANITIM (2020)
    resim yok
  1. HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
  2. KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
  3. LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
  4. HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
  5. Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  6. Arsuz TANITIM (2020)
VİDEO GALERİ
YUKARI