Bugun...



Savaş Üreticileri Etkiledi . . .
Tarih: 11-12-2014 11:38:15 Güncelleme: 11-12-2014 11:44:15 + -


Suriye'deki savaş nedeniyle kapanan Cilvegözü Sınır Kapısı, narenciye ve yeşillil üretimi yapan ihracatçıların da sonu oldu.


Savaş Üreticileri Etkiledi . . .

Türkiye'nin narenciye üretiminin önemli bir kısmını karşılayan ve Mersin'den sonra en önemli narenciye ihracat merkezi olan Hatay'da mandalina üreticileri ürünlerin dalında kalmasından şikayet ediyor.

Suriye'deki savaş nedeniyle kapanan Cilvegözü Sınır Kapısı, narenciye üretimi yapan ihracatçıların da sonu oldu. Samandağ ilçesinde mandalina ve limon üretimi yapan çiftçiler, ürünlerin para etmediği gerekçesiyle dalından kalmasından dolayı yetkililerden yardım istiyor.

Önceleri mandalina sezonu açılmadan ürünlerin tüccarlar tarafından yüksek fiyatlarla dalında alındığını ama artık bunların olmadığını, mandalinanın kilosunun 10 kuruşa satıldığını kaydeden üreticiler, 10 kuruşa ürünü satmaktansa dalında kalmasından yana olduklarını belirttiler.

MAYDANOZDA DA DURUM AYNI

75 dönümlük araziye maydanoz ekimi gerçekleştiren Ahmet Çelik (45) içerisinde 14 demet bulunan bir bağ maydanozun bu yıl tarladan çıkış fiyatının 75 kuruş olduğunu söyledi. Çelik, organik olarak yetişen maydanozları önceki yıllarda özellikle Irak, Suudi Arabistan ve Suriye'ye gönderdiklerini ancak yaşanan savaş ortamı nedeniyle bu yıl ihracat gerçekleştiremediklerini söyledi.

Yılda sadece 4 hasat gerçekleştirdiklerini anlatan maydanoz üreticisi Çelik, kapanan sınır kapıları nedeniyle ürünlerin iç piyasada kalmasından şikayet etti. Maydanoz, narenciye, patlıcan, domates gibi ürünlerin iç piyasanın tüketebileceğinin üzerinde yetiştirildiğini söyleyen Çelik, "Türkiye bu kadar ekilen sebze ve meyveyi tüketmez ki. Geçen yıl Irak'a olan ihracatımız süperdi. Ama bu yıl daha olmadı. Narenciye, patlıcan ve domates içinde geçerli. İlacımız pahalı, yevmiyeler yüksek" diye konuştu.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Yaşam Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
  • HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
    resim yok
  • KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
    resim yok
  • LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
    resim yok
  • HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
    resim yok
  • Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
    Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  • Arsuz TANITIM (2020)
    resim yok
  1. HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
  2. KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
  3. LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
  4. HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
  5. Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  6. Arsuz TANITIM (2020)
VİDEO GALERİ
YUKARI