Bugun...



Seyh Mahmut Reyhani’yi Binler Uğurladı..
Tarih: 06-05-2015 17:46:33 + -


Alevi Kültürünü Araştırma Derneği ( AKAD ) Kültür Merkezi'nde düzenlenen cenaze töreninde Şeyh Mahmut Reyhani omuzlarda sonsuzluğa uğurlandı.


Seyh Mahmut Reyhani’yi Binler Uğurladı..

Yazar ve şair kimliğiyle de tanınan Mahmut Reyhani, Hatay il genel meclis üyeliği de yapmıştı. Türkiye Cumhuriyeti tarihiyle aynı yaşta 95 yaşında vefat eden Şeyh Mahmut Reyhani’nin vefatı Alevi toplumunda ve bölgede derin üzüntüye neden oldu.
Şeyh Mahmut Reyhani için 6 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00’da Mustafa Kemal Mahallesi’nde İskenderun Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) Kültür Merkezi’nde cenaze töreni düzenlendi.
Binlerce seveninin uğurladığı cenaze töreninde Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla sonsuzluğa uğurlanan Alevi İnanç Önderleri Başkanı Şeyh Mahmut Reyhani’nin cenazesinde herkes büyük üzüntü içerisindeydi.
Tüm siyasi partilerin milletvekilleri ve milletvekili adayları, kaymakamlar, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, Alevi inanç önderleri ve İskenderun ve çevre ilçelerin müftüleri ve binlerce vatandaşın katıldığı cenaze töreninde okunan Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve dualar eşliğinde sonsuzluğa uğurlanan Şeyh Mahmut Reyhani’nin hayat arkadaşı Zöhre Neda Reyhani başta olmak üzere oğulları, kızları ve torunları gözyaşlarına hakim olamadılar.
Bir çok gazete, televizyon programı ve belgesellere konu olan yaşamı ve fikirleriyle ülkesinin ve bölgesinin huzur ve mutluluğu için çaba sarfeden Şeyh Mahmut Reyhani, İskenderun Alevi Kültürü’nü Araştırma Derneği (AKAD)’ın da kurucusuydu.
2006-2007 yıllarında 8. Gün Gazetesi ve 8. Gün Haber Web Tv’nin köşe yazarlığını yaparak gündem belirleyen makaleleriyle dikkat çeken Şeyh Mahmut Reyhani’ye Allah’tan rahmet, başta ailesi olmak üzere tüm Alevi toplumuna başsağlığı ve sabır diliyoruz.
Hatay sevdasıyla birlikte İskenderun’un sürekli küçültülen yüzölçümü ve düşük gösterilen nüfusuna tepkilerini 8. Gün Gazetesi’ne yazdığı makalelerinde gösteren Şeyh Mahmut Reyhani, bölgenin huzur ve güven ortamına yaptığı katkılarla büyük hizmetlere imza atmıştı.
İskenderun Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) Başkanı Nihad Yenmiş, Alevi İnanç Önderleri Başkanı Şeyh Mahmut Reyhani için AKAD Kültür Merkezi’nde düzenlenen cenaze töreninde bir konuşma yaparak, özgeçmişi hakkında bilgiler verdi.
Yaptığı konuşmada Şeyh Mahmut Reyhani’nin yazar ve şair kimliğine dikkat çeken Nihad Yenmiş, yayınlanmış kitapları ve ideallerinden bahsetti.
Nihad Yenmiş cenaze töreninde yaptığı konuşmada şöyle dedi:
“Akad Derneğinin kurucusu, Alevi İnanç Önderlerinden Şeyh MAHMUT Reyhani vefat etti. Mahmut Reyhani 1920 yılında Arsuz ilçesi Gözcüler mahallesinde dünyaya geldi.
Babası zamanın milletvekillerinden Büyük din alimlerinden Şeyh Davut Reyhani. Şeyh Mahmut Reyhani, İlk öğrenimini babasının yanında kendi lakapları ile anılan "Reyhani OCAĞI"nda gördü. Babası eğitime önem veren ileri görüşlü bir şahsiyetti.  Bu nedenle Şam'dan özel hocalar getirterek Gözcüler Mahallesi’nde Arapça Dili ve Edebiyatı üzerinde eğitimini aldı. Şairliği ile ilgili yeteneğinin daha o günlerde fark eden hocaları büyük bir şair olacağını fark ettiler.
Şeyh Mahmut Reyhani İslam Dinini ve İslam Felsefesini şiir tadında özümsemiş ve bunu şiir akışkanlığı içinde topluma aktarmayı başaran ender insanlardan biriydi.Ömrünün çoğunu Alevi öğretisini topluma doğru bir şekilde öğretmkle geçiren Şeyh Mahmut Reyhani'nin Türkçe yayımlanmış "GÖLGESİZ IŞIKLAR" adlı dört kitabı ve "Tarihsiz bir Milletin Acıklı Tarihi" adlı Alevi toplumunun tarihini, kitabe ve şairlerin temalarında kullandıkları olaylara dayanarak bilimsel olarak yazdığı bir araştırması yayımlanmıştır. Günümüzde aruz veznini kullanan ender Şairlerden olan Şeyh Mahmut Reyhan'nin Arapça olarak kitaplaştırdığı beş divanı bulunmaktadır. Şeyh Mahmut Reyhani Cezayir ve Mısır'da yapılan Uluslararası şiir Yarışması'nda dereceye girerek şiiri ortak yayımlanan Divanda yer almıştır. Ömrünün son sekiz yılını "Idealim " dediği Akad Kültür projesini hayata geçirme uğraşı içinde geçirmiştir.Bu proje Alevilik ve Ehli Beyt Felsefesinin işleneceği bir "Ortadoğu Alevilik Enistütüsü " olarak tasarlanmıştır. Kendileri bedenen aramızdan ayrılmış bulunmaktadır.Ancak öğretisi, şairliği, mücadeleci kişiliği ve bize bıraktığı manevi mirası ile herzaman yaşayacaktır”

Şeyh Mahmut Reyhani Kimdir ?

Akad Derneğinin kurucusu ,Alevi İnanç Önderlerinden Şeyh MAHMUT Reyhani vefat etmiştir.Şeyh Mahmut Reyhani 1920 yılında Arsuz ilçesi Gözcüler mahallesinde dünyaya geldi.Babası zamanın milletvekillerinden Büyük din alimlerinden Şeyh Davut Reyhani .İlk öğrenimini babasının yanında kendi lakapları ile anılan "Reyhani OCAĞI " nda gördü. Babası eğitime önem veren ileri görüşlü bir şahsiyetti.Bu nedenle Şam'dan özel hocalar getirterek gözcüler mahallesinde Arapça dili ve Edebiyatı üzerinde eğitimini aldı.Şairliği ile ilgili yeteneğinin daha o günlerde fark eden hocaları büyük bir şair olacağını fark ettiler.Şeyh Mahmut Reyhani İslam Dinini ve İslam Felsefesini şiir tadında özümsemiş ve bunu şiir akışkanlığı içinde topluma aktarmayı başaran ender insanlardan biriydi.Ömrünün çoğunu Alevi öğretisini topluma doğru bir şekilde öğretmkle geçiren Şeyh Mahmut Reyhani'nin Türkçe yayımlanmış "GÖLGESİZ IŞIKLAR" adlı dört kitabı ve "Tarihsiz bir Milletin Acıklı Tarihi" adlı Alevi toplumunun tarihini, kitabe ve şairlerin temalarında kullandıkları olaylara dayanarak bilimsel olarak yazdığı bir araştırması yayımlanmıştır. Günümüzde aruz veznini kullanan ender Şairlerden olan Şeyh Mahmut Reyhan'nin Arapça olarak kitaplaştırdığı beş divanı bulunmaktadır. Şeyh Mahmut Reyhani Cezayir ve Mısır'da yapılan Uluslararası şiir Yarışması'nda dereceye girerek şiiri ortak yayımlanan Divanda yer almıştır. Ömrünün son sekiz yılını "Idealim " dediği Akad Kültür projesini hayata geçirme uğraşı içinde geçirmiştir.Bu proje Alevilik ve Ehli Beyt Felsefesinin işleneceği bir "Ortadoğu Alevilik Enistütüsü " olarak tasarlanmıştır. Kendileri bedenen aramızdan ayrılmış bulunmaktadır.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Yaşam Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
  • HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
    resim yok
  • KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
    resim yok
  • LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
    resim yok
  • HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
    resim yok
  • Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
    Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  • Arsuz TANITIM (2020)
    resim yok
  1. HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
  2. KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
  3. LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
  4. HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
  5. Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  6. Arsuz TANITIM (2020)
VİDEO GALERİ
YUKARI