Bugun...


Metehan Sakallı


Facebookta Paylaş









ASIRLIK GELENEK YUMURTA BAYRAMI (İĞYD –SABATAĞŞ)
Tarih: 19-03-2015 18:20:00 Güncelleme: 28-03-2015 16:56:00


Yöremizde baharın gelişi her yıl 30 martta kutlanır. Bu gelenek asırlardır devam etti. Günümüze dek kutlamalar geleneksel olarak devam ediyor olması kültürümüzün kaybolmadığının somut göstergesidir.
Baharın gelişi her yıl aynı tarihte kutlanışı zaman içinde bazı değişikliklere uğrasa da özü aynı. Önceleri çeşitli yarışmalar yapılırdı. Çevre köylerden pehlivanların katıldığı güreş müsabakalarının olurdu. Köyler arası bahisler olur ,müsabakalarda tatlı rekabetler olurdu. Çeşitli nedenlerle deforma uğrasa da, değişmeyen tek şey vatandaşlar arasında kutlanan yumurta bayramıdır. Bayramın en eğlenceli yanı yapılma nedenine uygun olarak , boyanmış yumurta satan tezgahların önünde yapılan yumurta tokuşturma yarışıdır.
Günümüzde azda olsa , bayramda nişanlılardan erkek tarafından kız tarafına bir sepet içinde rengarenk boyanmış yumurta ve çiçeklerin getirilmesi geleneği bugünde sürmektedir. Akçalı ve çevre mahallelerden gelen genç kız ve erkekler en güzel elbiselerini giymeleri sonucunda da bayramın bir amacı da genç kız ve erkeklerin birbirlerini tanışmalarıdır.
Yöremizde her dinden, farklı inançlar Arsuz’umuzun kültürel yönünden zenginliğinin kaynağıdır. 14 nisan tarihinde de Çetellik Köyün’de kutlanan yumurta bayramı panayır şeklinde kutlanır.
Evlerde hazırlık ve kutlamalara rastlanılmıyor. Eskiden güreş yapılan yumurta tokuşturulan bayram alanlarda bugün panayır kurulması ve satışların yapılması geleneklerimizi yaşatmamızın öneminin ne kadar öncelikli olması gerektiği konusunda düşünmemizi gerektiriyor.
YUMURTA BAYRAMI (İĞYD –SABATAĞŞ) KUTLU OLSUN

Arsuz Belediyesi - Arsuz Turizm Ve kültür Derneği olarak kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarma çalışmalarımız devam edeceği kuşkusuzdur.



Bu yazı 10106 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
YAZARLAR
VİDEO GALERİ
  • HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
    resim yok
  • KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
    resim yok
  • LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
    resim yok
  • HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
    resim yok
  • Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
    Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  • Arsuz TANITIM (2020)
    resim yok
  1. HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
  2. KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
  3. LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
  4. HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
  5. Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  6. Arsuz TANITIM (2020)
VİDEO GALERİ
YUKARI