Bugun...


Sercan KARACA


Facebookta Paylaş









Arsuz’daki İşsizlik Kimin Umurunda!
Tarih: 20-12-2017 22:43:00 Güncelleme: 21-12-2017 12:27:00


Gerçekten merak ediyorum, Arsuz’daki işsizlik kimin umurunda? Arsuz Belediyesi’nin mi, Büyükşehir Belediyesi’nin mi ya da Kaymakamlık gibi diğer devlet kurumlarının mı?

 

Bu soruya bir cevap bulmak hiç kolay değil…

 

Ben 87 doğumluyum. 90’lı yıllarda benim amcalarım hatta dayılarım çalışmak, üç beş kuruş para kazanmak için Arabistan’a giderlerdi. Orada garsonluk, kasaplık, aşçılık yaparlardı ve en az 5-6 sene işçi olarak çalışırlardı. Bir insanın hele ki o zamanın zorlu şartlarında yurtdışına gidip yaşaması zor bir yer olan Arabistan’da kefillerin elinde çalışmak zorunda kalması, ailesinden uzun bir süre uzakta kalması, daha doğrusu buna katlanmak zorunda kalması ne kadar acı… Nice tanıdığım insanılar var ki çocukları doğuyor, büyüyor ve 5-6 yılda birkaç kez ve birkaç günlüğüne çocuklarını görebiliyor. Çocuklar babalarına yabancı olarak büyüyor. Eminim sizin de yakından tanık olduğunuz böyle hayatlar var. Çünkü sadece benim yakınlarımın değil, benim gibi birçok Arsuzlu ya da Hataylı’nın kaderi bu yoldan geçiyordu.

 

Peki aradan 30 sene geçti… Ne değişti? Hiçbir şey!

 

Bugün kendi yaşıtlarım olan arkadaşlarımın neredeyse yüzde 70’i Dubai, Katar, Suudi Arabistan, Umman gibi Arap ülkelerinde çalışmaya devam ediyor. Meslekler de değişmedi. Başı berberlik çekiyor. Diğer kısım ise Türkiye’nin herhangi bir şehrin de ya da Arsuz'da esnaflık yapmaya çalışıyor.

 

Düşünün aradan 30 sene geçti. Ama hiçbir şey değişmedi. Hatay’da iki üniversite açıldı. Sadece son 5 yılda ilimiz Büyükşehir, Arsuz ise ilçe statüsünü kazandı. Bu gelişmelerin bile ne katkı sağladığı bilinmiyor.

 

Şehrimizin bir kimliği yok. Yani Arsuz denince yaz dönemi, kısmen deniz, Uluçınar ve sandallar dışında sanırım aklımıza başka bir şey gelmiyor. Ama bunlar bizim aklımıza geliyor. Çünkü Arsuz’u yeterince kimse tanımıyor. Turizm ya da kültür sanatla anılan bir şehir desek değil, sanayiye yatırım yapan bir şehir desek değil, bilim veya eğitim yönüyle de bir ilgisi olan bir şehir değil. Okumuş, eğitimli insanlarımızın neredeyse hepsi diğer şehirlerde çalışıyor.

 

Peki ne yapılabilir? Şehrimiz henüz çok yeni bir ilçe olduğu için altyapı ve üstyapı olarak çok eksiğimiz var. Ancak mesele vizyoner bir yaklaşımın olmaması. Arsuz, genel olarak nasıl konumlanmak istiyor? Nasıl tanınmak istiyor? Yazın insanlar neden Arsuz’a tatile gelmeli? Deniz ve kum tatil yapmak için yeterli mi? Kültür sanat hatta bilim etkinlikleri ne ölçüde etkili yapılıyor? Bunları yapacak yetkililer de belli.

 

Aksi halde eğitimli insanların zaten iş bulamadığı için başka şehirlere göç ettiği, sadece yaz mevsiminden geçimini sağlayan esnaflarının olduğu bir Arsuz olarak kalmaya devam edeceğiz.

 

Akdeniz bölgesinin genel sorunu işsizlik

 

Evet, işsizlik tüm Türkiye’nin sorunu ancak bizim bölgede durumlar daha vahim. Sadece Arsuz değil, Hatay’da değil. Tüm Akdeniz bölgesinde diğer bölgelere göre işsizlik temel sorun. ManpowerGroup’un yaptığı araştırmaya göre Akdeniz bölgesindeki işverenler, +%3 net istihdam görünümüyle, önümüzdeki çeyrekte istihdam faaliyetinin sınırlı düzeyde kalacağını öngörüyor. Önceki çeyreğe kıyasla yüzde 4 puan gerileyen işe alım beklentileri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 puan daha zayıf durumda.

 

2017’nin son çeyreğiyle karşılaştırıldığındaysa, Akdeniz bölgesinde işe alım beklentileri yüzde 4 puan geriliyor. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında beş bölgeden üçünde işverenler, iş alım planlarının güçlendiğini ifade ederken, Akdeniz bölgesinde işverenler yüzde 4 puanlık bir gerileme öngörüyor.

 

 

 

Net İstihdam Görünümü

EGE

%8

KARADENİZ

%9

İÇ ANADOLU

%17

MARMARA

%17

AKDENİZ

%3

 


Bu yazı 7689 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
YAZARLAR
VİDEO GALERİ
  • HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
    resim yok
  • KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
    resim yok
  • LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
    resim yok
  • HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
    resim yok
  • Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
    Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  • Arsuz TANITIM (2020)
    resim yok
  1. HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
  2. KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
  3. LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
  4. HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
  5. Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  6. Arsuz TANITIM (2020)
VİDEO GALERİ
YUKARI