Doğal ve dengeli beslenmek; besinleri her zaman bulup yemek demek değildir, herşeyi mevsiminde ve kararınca yiyebilmektir.
Muhteşem bir denge ve döngü üzerine kurulu olan doğa, neyin ne zaman olacağını en iyi bilendir.
Mesela,
kışın domates...
yazın marul... doğada kendiliğinden yetişmez.
Hep bizler dayatıyoruz bunları toprağa, mevsime, iklime...
Hangi sebzenin hangi mevsimin ürünü olduğunu bile unuttuk!
Farkında değiliz belki ama mevsimi dışında yetiştirilen bitkilerin sebze ve meyveleri, mevsiminde yetişene göre daha az besleyicidir bir de zamanı dışında tükettiğimiz yiyecekler yaşantımızı da sığlaştırıyor, psikolojimizi de etkiliyor.
Halbuki tabiatta kendi sürecinde yetişen bütün bitkiler hem kendi mevsiminde hem de tam ihtiyacımız olduğu zaman yetişmektedir.
Örneğin : Doğa, kışın daha çok ihtiyacımız olan C vitaminini önceki bahardan bize hazırlamaya başlıyor, yaz mevsiminde de C vitaminini yüklüyor ve kışın da bize portakal meyvesi şeklinde sunuyor.
.
.
.
hangi mevsim olursa olsun kendi doğal sürecinde yetişen bütün sebze ve meyveler için ayrı ayrı geçerlidir bu doğal ve değerli sunum...
Kısaca,
-kışın yediğimiz yaz bitkisinin, yazın yediğimiz kış bitkisinin bize pek fayda sağlayacağı söylenemez.
-vucudun ihtiyacı olan proteinler, vitaminler, karbohidratlar, yağlar, eser elementler,... en iyi ve dengeli ancak mevsiminde tükettiğimiz besinlerle alınabilir,
ve ayrıca
-hayatımızda herşeyin bir zamanı ve süreci olduğunu öğrendiğimiz zaman hayatta daha mutlu ve başarılı olacağımızı da deneyimleyeceğiz.